Viewing entries in
Algemeen

Comment

IJskast restant Koolrabi

Nodig:

1 koolrabi
½ verse geitenkaas
150 ml geitenmelk
1 handje basilicum blaadjes
1 ei
Zout en peper uit de molen
Ovenschaal 

Bereiding:

Schil de koolrabi, snijd in dunne plakken en halveer deze. Kook de plakken in gezouten water tot beetgaar. Haal uit het water.

Intussen: verwarm de melk en laat de kaas er zacht in worden. Maal er flink peper uit de molen bij.

Giet alles in een hoge bak, voeg de blaadjes basilicum toe en maak er een homogene massa van met de staafmixer.  Als het mengsel iets is afgekoeld het ei erbij mengen met de staafmixer.

Breng op smaak met het zout.

Giet een beetje saus in een ovenschotel en schik er dakpansgewijs de koolrabi helften in. Overgiet met de rest van de saus en plaats in de voorverwarmde hete lucht oven met bovengrill aan op 1800C.

Gedurende ca. 20 minuten in de oven/grill tot de bovenlaag mooi bruin gekleurd is.

Dit is een echt bijgerecht. Er hoort iets hartigs naast. Dat zou vlees of vis kunnen zijn. Wij eten het met een pittige tomatenrelish, maar ook de Chinese saus van mijn vorige recept is er lekker bij.

 

 

 

 

Comment

Comment

Heerlijk Mallorca (5) Slot

Vandaag even iets over tomaten. En wel de inheemse tomatensoort Tomatigues de Ramellet. Een bijzondere tomaat met een dikke rood-groene schil. Het vruchtvlees is stevig en zeer smaakvol. Hier op Mallorca gebruiken ze juist deze tomaten om  hun brood mee in te smeren. Je kan ze lekker raspen, de schil houdt de boel goed bij elkaar. Beetje olijfolie erover en eten. Pa amb Oll heet dat: getoast brood (Pan Moreno) met knoflook ingrewreven, dan de tomaat erover en een beetje olie. Verder wordt deze tomaat hier veel gebruikt voor de sofrito, dé Spaanse tomatensaus.

De ramellet  tomaat is bijzonder omdat hij slecht tegen water kan. Desalniettemin is hij zeer vochtrijk. Deze tomaten zijn er in juli en augustus vooral. Een deel wordt dan opgebonden in strengen (ramellets) en te drogen gehangen voor gebruik in het volgende jaar.

Hier een foto van deze bijzondere tomaten. En dit is een link naar Mallorcaphotoblog met een mooie foto van de strengen. 

Comment

1 Comment

Cometa Culinair blog start vandaag!

Mallorca, 12 maart 2011

Na een paar uur onderzoek en vooral gebruikersgevoel, voelt de omgeving van Wordpress het beste aan. De gebruikersinterface, maar ook de fraaie presentatie geven de doorslag. Het is toch al zo lastig om te bepalen wat voor jou de lekkerste blog omgeving is als je nog niet eens weet wat je allemaal wilt gaan delen met de wereld. Tumblr was ook wel cool trouwens.

De keuze om berichten en informatie te delen met de rest van de wereld heb ik al eerder genomen. Via een bevriend reclame advies bureau kwam bloggen voor mij wel als beste uit de bus. Samen met zoonlief de mogelijkheden doorgenomen en na het hiervoor genoemde vergelijk de keuze laten vallen op Wordpress.

Ik ben in mijn prille jeugd al overgoten met eten en drinken. Van huis uit dus. En ja dat heeft zich alleen maar verder ontwikkeld. Meer dan dat zelfs. Het is mijn dagelijks leven geworden. Wat zwaarder aangezet, mijn reden van bestaan. Laten we wel zijn, eten moeten we elke dag en dan kan het maar beter goed zijn. Dat is mijn missie. Lekker koken voor iedereen, die gewoon ontspannen met vrienden, familie of wie dan ook wil genieten van een goed verzorgde lunch of diner of iets anders.

Ik houd van alles. Er is eigenlijk niks dat ik echt niet lekker vind, alles heb ik wel een keer geprobeerd. Ik heb overigens wel zo mijn voorkeuren. Oesters bijvoorbeeld en de Marokkaanse keuken.

Wat ik interssant vind zijn het toepassen van nieuwerwetse bereidingstechnieken, zoals het sous-vide garen of de schuimen uit de spuitbus. Ik experimenteer daar graag mee. El Bulli of Heston Blumenthal hoef ik overigens niet achterna.

In mijn blog zal ik dan ook allerlei ervaringen op kookgebied, apparatuur, recepten, bereidingen, etc. met jullie delen.

Ik hoop dat ik daarin iets kan toevoegen aan de massa's informatie die al voorhanden zijn. Ik reken op jullie terugkoppeling, zodat ik daarin kan voorzien.

Culinaire groet,

Michiel de Vlieger

1 Comment