Viewing entries in
Healthy

Gevulde aardappels

Comment

Gevulde aardappels

Ingrediënten:
4 grote aardappels van 10-12 cm
Olijfolie
60 gr fijngesneden ontbijtspek
1 sjalotje fijngesneden
1 teen knoflook
100 gr geraspte Gruyère kaas
2 á 3 el crème fraîche
2 el gehakte peterselie
4 kwarteleitjes

Bereiding:
Zet de oven op 200C conventioneel. Schrob en was de aardappels goed, dep ze droog en wrijf ze met je handen in met wat olie. Leg ze op een vel alufolie op een bakblik. Schuif het blad in de oven voor ongeveer een uur. Draai de aardappels elke 20 minuten en prik er in om te voelen of ze al zacht en gaar zijn. Haal ze er dan uit en laat afkoelen.
Voor de vulling bak je intussen het ontbijtspek in wat olie tot het begint te kleuren, draai het vuur iets lager. Doe de sjalot erbij en pers de knoflookteen erin uit. Roer er af toe in tot de sjalotjes glazig zijn. Zet apart.
Snijd van de afgekoelde aardappel in de lengterichting een kap af. Hol de aardappels met een lepeltje voorzichtig uit tot een wanddikte van ongeveer een centimeter. Neem tweederde van de uitgeschepte aardappel en hak het met een mes. Doe het in een kom en doe er het ui-spek mengsel, crème fraîche,  bieslook en driekwart van de Gruyère bij. Maal er flink wat peper over en voeg zout toe. Lepel goed door en vul daar de aardappels weer mee. Blijf wel iets onder de rand. Breek in elke aardappel een eitje. Maal er nog een beetje peper over en bestrooi met Gruyère kaas. Plaats in een voorverwarmde oven van 160C en bak een halfuur tot de aardappels weer warm zijn en het ei gaar. Sprenkel er wat peterselie over en serveer samen met een lekkere salade.

35a. Gevulde Aardappel.jpeg

Comment

Bloemkool met tahina en za'ater

Comment

Bloemkool met tahina en za'ater

Bereiding:
Verwarm de oven tot 220C. Haal de bladeren van de bloemkool en het onderste deel van de stam. Snijd de bloemkool evenwijdig aan de steel in duimdikke plakken. Leg de plakken in een braadslee en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie en bestrooi met zout. Hussel de plakken in de olie, zodat ze overal met olie bedekt zijn.

Zet de bloemkool in de voorverwarmde oven en rooster 15 min tot de bloemkool bruin begint te worden. Keer om en rooster nog eens 10-15 min tot ze beetgaar zijn. Giet eventueel wat olie over de bloemkool als die te droog lijkt.

Roer de tahin goed door en lepel die vervolgens in een kom. Klop er geleidelijk (pas op schiften) het citroensap en water doorheen. Pureer met een knijper de knoflook er boven en meng door de saus. Proef en breng op smaak met wat zout.

Schik de plakken op het bord, lepel de saus erover en bestrooi royaal met za’atar. Serveer met een partje citroen en warm (pita)brood.

INGREDIËNTEN (2 á 3 personen)
1 middelgrote bloemkool
6 el tahin
4 el citroensap
Water
1 teen knoflook
4 el Za'atar
olijfolie, om te roosteren
Optie: warm (pita) brood, voor erbij

Bloemkool met za’ater

Comment

Comment

Catch of the day swimming in veggies

Today I will post in English for all my foreign friends/readers.
I bought some very fresh cod this morning to prepare a Maroccan style fish dish.
You need
700 grams of cod filet, skin removed, divided in 8 pieces
1/2 of a big carrot, peeled and diced in miniscule cubes
1 pointed sweet pepper diced in miniscule cubes
2 stalks of celery, shaved with a peeler and diced in miniscule cubes
2 garlic toes, peeled and finely minced 
15 mangetouts very thinly sliced 
1/2 ts Ras al Hanout 
1/2 ts curcuma
quite a pinch of crumbled saffron
2 bay leaves
1/3 bunch of cilantro fineley chopped including the thinner parts of the stems
1 Maroccan lemon, pitted and finely chopped
150 ml dry white wine
1/2 ts salt
several twists of freshly ground pepper

HowTo
Heat some oliveoil in a pan and add pepper, carrot and celery. Stir to fry the veggies for some minutes and add the garlic. Bake some more then add Ras al Hanout,, curcuma, bay leaves, salt, pepper, saffron and the lemon. Stir to mix and add the wine. Cover the pan, turn the heat low and let the veggies simmer for some time till the carrotcubes are al dente. This is the moment you add the mangetout and the cilantro. Turn of the heat. Give it a stir and adjust to your liking. Maybe add some wine if the veggies are rather dry. They should be smooth not dry or liquid.
Put the pieces of cod in a nice earthenware casserole and spoon the veggiesauce on top of the cod so they are covered.
Put the casseole in a preheated oven at 1600C for some 20 minutus or till the fish is cooked. 

Serve with a green salad and add some smoked pepper to your dressing. Use French bread to scoop up the juices.

PS. Because you can't see the fish you may name it drowned fish in veggies as well :-)

Comment