Als je zo vlak bij de duinen woont zoals ik dan is het makkelijk om er ook even een wandelingetje te maken. Ik doe dat zelfs iedere week en zo zag ik de afgelopen maanden de duindoornstruiken zich van stug hout vormen tot mooi gebladerde struiken met nu de laatste weken volop fris geel-oranje besjes.
En die besjes zijn dus supergezond, net zoals de cranberry’s op Texel, een echte superfood. Zoek maar eens op internet!
Ok supergezond, maar hoe doe je dat dan met die besjes?
Welnu, met je rugzak of een tas en een kleine snoeischaar ga je op pad. Knip de met besjes bezette takken af en knip dan meteen zoveel mogelijk overtollig blad en die vervelende stekelige naalden eraf. Ik verzamelde iets van 1,2 kilo. Eenmaal thuis heb ik alle takjes met bessen overgedaan in een plastic zak en deze in de vriezer gelegd voor 24 uur.
De volgende dag ben je dan redelijk makkelijk in staat om de besjes van de takjes in een kom te rissen. Door het vriezen laten ze makkelijker los en zijn de besjes stevig en hard. Ik doe dat rissen met mijn gehandschoende vingers (ivm de restanten van de stekels) en een vork. Al met al leverde het ruim 600 gram besjes op.
Zet de bak met besjes vol met water en vis de losse blaadjes en andere ongerechtigheden eruit. Giet af, spoel nogmaals met water en giet weer af.
Pureer de besjes dan in batches in de passe-vite tot er slechts schilletjes en pitjes overblijven. Ik draaide er bijna 400 gr sap uit. Ik vond dat een heel mooi rendement. Zeef het sap tot slot door een niet te fijne zeef. Dek af en zet koel weg voor gebruik. Ik vacumeerde het sap om het in te vriezen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van die handige ijsblokjeszakken.
Is er iets onduidelijk of heb je een vraag mail me gerust even dan zal ik je snel antwoorden.
Met het sap maakte ik het volgende dessert voor mijn rubriek in Den Haag Centraal:
Blancmanger met gelei van duindoorn
Ingrediënten (4 personen):
Voor de blancmanger
200 ml volle melk
100 ml kokosmelk
Schil van een halve sinaasappel
90 g basterdsuiker
30 ml duindoornsap
3½ blaadje (5 gr) gelatine
Voor de gelei60 ml water
50 g basterdsuiker
1½ blaadje (2 gr) gelatine
80 ml duindoornsap
Bereiding:
Week voor de blancmanger de gelatineblaadjes een paar minuten in koud water en knijp het water eraf. Verwarm vervolgens 100 ml van de melk met de sinaasappelschil tot ca.70°C en laat 5 minuutjes zachtjes trekken. Verwijder dan de schillen en roer er dan de suiker en de gelatineblaadjes door totdat beiden zijn opgelost. Roer er nu de rest van de melk en kokosmelk door. Laat afkoelen tot nog net vloeibaar. Roer er pas dan het duindoornsap door. Verdeel het mengsel over vier glazen van geschikte grootte en laat aan de bovenkant wat ruimte over voor de gelei. Laat 4 uur opstijven in de ijskast.
Voor de gelei week je het gelatineblad enkele minuten in koud water weken tot het zacht is en knijp je het overtollige water eraf. Breng het water en de suiker bijna aan de kook. Zet het vuur uit, voeg het gelatineblad toe en roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen tot handwarm en roer dan het duindoornsap erdoor. Zeef het geheel door een fijne zeef. Giet een dun laagje van het mengsel over de gestolde blancmanger en zet het een paar uur of een nacht terug in de ijskast om het op te laten opstijven. Voor het serveren garneer je de glazen met wat bewaarde duindoornbesjes.