Mallorquinse zeebaars met een uien-olijven saus

Benodigd:
Scheut olijfolie
½ witte ui in stukjes
2 teentjes knoflook gehakt
½ tl zout
1 hand zwarte olijven ontpit en in stukjes
2 tl gehakte kappertjes
½ vleestomaat geschild en fijn gehakt
1 tl rasp van citroen
75 ml extra dry Martini (Nouilly Prat)
1 volle eetlepel gehakte peterselie
Gemalen peper en cayennepeper.
1 kleine citroen gedecoreerd en in plakken gesneden
1 grote zeebaars van ca 800 gram. Schoongemaakt, geschubd en van vinnen ontdaan. Kop mag eraf.
½ - 1 tl zeezout
½ Olijfolie en ½ boter

Bereiding:

Zet een pan met dikke bodem op hoog vuur met de olie erin en bak hierin de ui aan. Voeg de de knoflook. Bak en roer tot de knoflook een beetje bruin wordt. Doe het zout, olijven, tomaat, kappertjes, citroenraps erbij en bak even aan. Blus af met de Martini en voeg de peterselie toe.

Kook nog even door tot de helft van het vocht is verdampt en je een lichte saus hebt. Haal van het vuur. Breng op smaak met gemalen peper en een snufje cayennepeper. Klaar.

Was de vis met koud water en droog hem met papier helemaal af, ook de buikholte. Doe het zout met je vingers in de buikholte en wrijf het over de huid aan beide zijden. Je kan de buikflappen eventueel vastzetten met kruislings gestoken houten prikkers.

Smelt de boter en olie in een grote koekenpan tot bruisend. Doe de vis in de pan en bak tot de huid mooi bruin is. Herhaal met de andere kant. Haal uit de pan en houd warm in de oven op 160 C.

Leg de vis op een mooie schaal en schep de saus over de vis en garneer met de plakjes citroen. Zie de foto hieronder voor de verschillende stappen. Hier geserveerd met krokant gebakken stukjes aardappel en erbij een aangemaakte groene bindsla.

2 Comments